La Mestra Valenciana

exercicis

Exercicis per a posar en pràctica el teu vocabulari en l’hora de fer l’examen de prova de nivell d’idioma de CIEACOVA.

1.  Empleneu els buits d’un text amb la paraula o paraules correctes flexionant el mot que hi ha entre parèntesis o usant una expressió equivalent , en el cas que no hi haja cap mot, d’acord amb allò que demane la sintaxi de l’oració.

ARRÒS AMB COSTRA

Els que em __________ (CONÉIXER) i em seguiu sabeu de la meua debilitat per l’arròs. __________ hui us __________ (TRANSMETRE) la recepta de l’arròs amb costra del reconegut cuiner Pep l’Il·licità.

Es tracta d’un arròs que s’acaba cobrint amb una capa d’ous batuts que es __________ (COURE) al forn, raó __________ s’anomena arròs amb crosta o arròs amb costra, com diem els valencians, tot i que aquest nom que __________ (REBRE) al sud del País Valencià pot ser un castellanisme propi de la zona.

Entre els ingredients pots trobar __________ restes del pollastre, la llonganissa, el conill o una cabeça d’alls i els estris necessaris per a l’elaboració són molt senzills __________ (JA QUE) sols cal una cassola de fang. __________ Elx sol usar-se un artefacte anomenat “costrera”, que consisteix en una mena de tapadora metàl·lica amb la qual es cobreix l’arròs quan ja està gairebé fet; __________ dipositen les brases que queden de la cocció, amb la finalitat que es torre la crosta d’ou.

Aquests són els passos a seguir: en primer lloc, vés sofregint la carn i, a continuació, __________ (AFEGIR) el caldo d’au. Mentrestant, daura les creïlles al forn i bat els ous. Per finalitzar, __________ (COBRIR) l’arròs amb els ous batuts, fiques la cassola al forn, esperes 90 minuts i… bon profit!

2. Resoleu les transformacions de frases mantenint el sentit de la primera oració donada en cada parella.

  • Nomes van assistir setze muixeranguers a l’assemblea.

    Només ____________________ setze a l’assemblea.

    • Cal que faces una sol·licitud justificada si vols que tinguen en compte la teua situació.

    ____________________ fer una sol·licitud justificada si vols que tinguen en compte la teua situació.

    • Va agafar el virus que pul·lulava per l’edifici on treballa, per això s’ha absentat de la faena.

    Va agafar el virus que pul·lulava per l’edifici on treballa, ____________________ s’ha absentat de la faena.

    • M’agrada l’ambient laboral on treballe, vull continuar-hi fent faena.

    M’agrada l’ambient laboral on treballe, tinc la voluntat ____________________ puga continuar fent-hi faena.

    • El company va dir a les seues companyes: “Ja s’ha obert el termini per pagar les taxes de l’IBI”.

    El company ____________________ va dir que ja ____________________ el termini per pagar les taxes de l’IBI.

    • Encara que seixanteja podria exercir més anys si vol.

    ____________________ seixanteja podria exercir més anys si vol.

    • Atés que les condicions climàtiques eren molt adverses, van decidir suspendre el partit.

    ____________________ les condicions climàtiques eren molt adverses, van decidir suspendre el partit.

    • No hi pogué anar per com de lluny que era.

    No hi pogué anar ____________________ era.

    1. A la Torre del Pla han repartit uns quants pamflets a les mares dels alumnes

    A la Torre del Pla van repartir____________________ uns quants.

    • D’ençà que te n’anares, res no ha tornat a ser igual.

    ____________________ te n’anares, res no ha tornat a ser igual.

    3. Seleccioneu l’opció correcta per tal de completar el sentit del text

    ISLÀNDIA, TERRA DE GEL I FOC

    Islàndia és una lliçó d’humilitat. Aquesta terra demostra constantment la superioritat de la natura, la impotència de l’ésser humà i els seus __________ (1) sempre provisionals. Quan algú visita Islàndia comença a entendre com funciona l’interior del nostre planeta. Islàndia és una __________(2) de geologia en viu: tots els capítols d’un llibre de ciències naturals ens hi apareixen explicats amb precisió natural. Aquesta terra està feta d’un paisatge lunar, àrid, però no us la imagineu grisa i uniforme, __________ (3) que també té paratges naturals d’una gran bellesa. Gairebé no té indústria contaminant: com a exemple del baix nivell de __________ (4) els islandesos mostren el riu que passa pel mig de la capital, __________ (5) la gent pesca salmons.

    Nomes la costa del país és habitable. El centre està format per un desert de gel i roca imponent. Al __________ (6) d’aquesta massa gelada hi ha el llac de Myvatn, amb uns itineraris marcats que permeten recórrer la riba. Tothom fa cas de les indicacions, perquè una badada o una impudència podria fer que algú __________ (7) en un pou d’aigua en ebullició, com ara l’anomenat Cuina del Diable, o de quedar mig escaldat per una fumerola volcànica que desprén __________ (8). En un paisatge com aquest a un li __________ (9) atacs de bondat interessada i és que, si l’infern existeix, __________ (10) una cosa ben semblant a aquesta.

    La capital, Reykjavík, té una extensió similar a Barcelona, amb tan sols 120.000 habitants. D’espai, en conseqüència, no __________ (11) falta. Qui no voldria viure __________ (12) una ciutat amb aire de poble gran i completament envoltada de natura?

    1triomftriomfstriumfs
    2llissólliçólecció
    3si nosinòsinó
    4pol·luciópoluciópolucció
    5en la qualen el quèen que
    6surestsudestsud-est
    7caigueraes caigahaguera caigut
    8un olor pudentuna olor pudentuna olor pudenta
    9venenvénenvan
    10deu de serdeu serha de ser
    11Øenhi
    12enaØ

    4. Empleneu els buits del text amb la paraula o paraules correctes d’acord amb la informació donada entre parèntesis.

    EL MISTERI D’ELX

    A principis del segle XXI Elx va celebrar el seu __________ 1 (PERÍODE DE 2000 ANYS). Tots els __________ 2 (GENTILICI DELS NASCUTS A ELX) van celebrar-lo __________ 3 (LOCUCIÓ SINÒNIMA DE “D’ALLÒ MÉS BÉ”, AMB TOTA MENA DE LUXES.

    Un dels __________ 4 (SINÒNIM DE SUCCÉS, ACTE, FET) més importants va ser El misteri d’Elx. Es tracta d’una representació dramàtica de la mort i __________ 5 (ELEVACIÓ DE LA MARE DE DÉU EN COS I ÀNIMA AL CEL) de la Mare de Déu que es realitza a Elx, concretament a la basílica de Santa Maria.

    No hi ha cap document que puga donar un __________ 6 (ACCIÓ DE TESTIMONIAR) que siga considerat del tot __________ 7 (SINÒNIM DE CREÏBLE) per datar aquesta obra. El Misteri d’Elx és un __________ 8 (RIQUESA, DE GRAN PREU I VALOR) cultural del poble d’Elx i una de les joies mes __________ 9 (MOLT VALORADES; QUE ES CONSIDERA AMB MOLT DE VALOR, QUE S’ESTIMA MOLT) del patrimoni cultural valencià, com ho prova el fet d’haver sigut declarat Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

    El poble __________ 10 (SINÒNIM DE “COMPLET”) va participar en la __________ 11 (DESFILADA ORDENADA I SOLEMNE DE CARÀCTER RELIGIÓS) rodada que ix de la basílica i __________ 12 (FA UNA VOLTA) pel centre de la ciutat fins que hi torna.

    Necessites ajuda per a preparar les proves de nivell?

    Prepara’t per a les proves de nivell de EOI, CIEACOVA, Ramon Llull o Andorra amb la Mestra Valenciana

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
    Privacidad
    Ves al contingut